luni, 19 noiembrie 2007

Cultura de floarea-soarelui

În diversitatea culturala a Romnaniei, odata cu afirmarea capitalismului, isi face simtita presenta o noua cultura. Nu, nu este vorba de termenul de cultura folosit in agricultura, ci de acel termen folosit de istorici, de sociologi. Daca din greutatile si din ceata trecutului Romania a reusit sa dea remarcabile valori culturale, fie ca este vorba de oameni – genii care au ramas un punct de referinta in istoria nationala si chiar universala – sau creatia societatii, se pare ca libertatea prost inteleasa a democratiei zilelor noastre a reusit sa dea nastere unei ambiguitati generale si unui proces de dizolvare a identitatii nationale. Si totusi a luat nastere o noua cultura... Cultura trotuarelor pavate de stimabili cu minunatele coji de semninte de floarea soarelui. Un fenomen care ajuta placut la construirea identitatii de neam (prost) este goana dupa manele. De obicei -1 + 1 = 0 dar de data asta am impresia ca cele doua fenomene nu se anuleaza de loc, ci se ajuta unul pe altul. Deci rezultatul: o sa obtinem o imagine disolubila a mirobolantei identitati de neam (prost) romanesc. Traiasca samanta de floarea soarelui si maneaua! Traiasca neamul prost!

Cu toate ca aceste aspecte "pozitive" ma binedispun, mai sunt cativa romani care prefera sa gandeasca, sa nu se lase dusi tot timpul de basic instinct, asa ca avem onoarea sa mai vedem cate o initiativa de a pune in evidenta valorile acestei tari. Dar ca sa fie treaba treaba, pana si in cazul asta se ajunge la mahalagisme in incercarea de a-l gasi pe cel mai bun... si uite asa nu cultivam nimic nici anul asta, doar floarea-soarelui.

Unii poate asteptau ca integrarea in nUE sa ne trezeasca, dar cand am vazut inteligenta de netagaduit a candidatilor romani pentru europarlamentare am inteles de ce prefer somnul national. M-a incercat sentimentul ca ceva trebuie facut. Dar cum eu, pesimist, ma impiedic numai de sceptici, gasesc mult mai la indemana asteptarea... Si astept sa ne cada tuturor ceva in cap si sa ne scoale din somnul indiferentei... Poate un italian, poate un altul... dar sa vina.

Until further notices, cultivati-va!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt de acord cu cele prezentate. Sper ca cei ce canta manele sa devina cu timpul mai culti si responsabili,pt k numai facand lucrurile cu simtul raspunderii,si nu de mantuiala,poate Romania va reusii sa se ridice la adevarata ei valoare

Valu spunea...

Pai manelisti, draga Mihneo, daca se cultiva pe lanul de porumb al patriei, sau daca o sa creasca printre carti (nu de joc, de citit) o sa aiba dificultati in producerea cascavalului din cel mai fin lapte. Deci n-as vedea asta