sâmbătă, 16 august 2008

Singur

Ma simt asa singur cand dintr-o data am trecut de la a fi incojurat de 100 de persoane la a fi doar cu mine. Dar singur m-am simtit si in mijlocul lor, atunci cand nu ma intrerupea nimeni. Deci singuratatea asta e de fapt in mine. Am incercat sa imi rezolv eu problema, dar nu a functionat, si acum sunt si mai singur.
Nu vreau sa raman asa. Il voi lasa pe Dumnezeu sa ma insoteasca in fiecare clipa, si astfel tot timpul va fi CINEVA cu mine.
Uneori singuratatea este buna... nu si acum!

sâmbătă, 9 august 2008

Proverbul zilei

"Prietenul adevărat iubeşte oricând, şi ăn nenorocire ajunge ca un frate."
( Solomon, Proverbe 17:17)

Bucurie vs. Tristete

Nimeni nu poate spune ca nu a simtit niciodata bucuria sau tristetea. Ceea ce mi-a atras atentia e faptul ca unii oameni sunt dominati de una din aceste stari de spirit (sunt tentat sa zic ca majoritatea sunt dominati de tristete si inclin sa cred ca este adevarat) dar nu isi dau seama cat de mult propriile lor decizii pot schimba aceasta stare.
Exista o categorie de ciudati ( inclusiv eu) care sunt tristi, dar le place asta (pana la un anumit punct, cand nu mai suporta). E placut sa asculti o melodie frumoasa, melancolica, iti dai seama ca iti aduce intristare, dar si o placere aparte. E frumos un film cu final nefericit, care surprinde aspecte emotionante; ai ce invata din el despre viata, dar iti aduce intristare. E o stare placuta pana la un anumit nivel cand nu mai stii cum sa scapi de ea. Vrei sa scapi dar ti-e frica de ce ai putea simti si trai cand parasesti aceasta stare.
Astazi, cand aveam destule motive sa fiu trist, am ales sa ascult si sa vad lucruri care sa imi produca bucurie. A functionat. Acum nu pot spune ca sunt trist, nu imi este greu sa rad, sa zambesc, sa cant.
Ce face diferenta? Alegerea de a-mi hrani mintea cu un anumit tip de lucruri, care imi induc o stare de spirit in conformitate cu esenta lor.
Deci, intr-o oarecare masura sta in puterea noastra sa alegem bucuria sau tristetea (si orice om - sa zicem si 'normal' - ar alege bucuria) dar viata nu ne pune la dispozitie in orice moment lucruri care sa provoace bucurie. Si in acele momente putem vedea daca suntem fericiti sau nu, avand in vedere reactia la cele ce sa intampla in jur.
Trebuie sa stim ce lucruri ne fac sa zambim si ce lucruri ne arunca in ceata tristetii. Apoi trebuie sa alegem, si sa alegem bine.
Pare complicat dar este simplu, este doar o alegere. Alegerea de a te bucura. Insa aceasta alegere este atat de complicata...
Oare ce voi alege maine? Voi avea timp sa aleg, sau viata ma va arunca in imprejurari care imi vor decide trairile fara a-mi da dreptul de a alege? Pot reactiona in vre-un fel?

marți, 5 august 2008

Din "Cuvantul lui Dumnezeu

ESTE TIMPUL PENTRU UN CONTROL SPIRITUAL

"..doresc ca .. sanatatea ta sa sporeasca tot asa cum sporeste sufletul tau" (3 Ioan 2)

Cu totii stim cat este de importanta sanatatea spirituala; iata un plan de a-ti mentine sufletul in forma: a) nu-ti pune sub semnul intrebarii credinta, ci indoielile. Ne pierdem prea mult timp cu indoielile noastre si experimentam credinta doar ca pe un foc ocazional. Promisiunile lui Dumnezeu sunt pentru "credinciosi"; b) nu fi un "hoinar singuratic". Nu este o intamplare ca Vechiul Testament contine istoria poporului lui Dumnezeu, iar Epistolele au fost scrise bisericilor. Noi crestem pe masura ce ne relationam – nu pe masura ce ne izolam! c) pazeste-ti lumea gandurilor. "Umblarea dupa lucrurile firii pamantesti, este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace" (Romani 8:6)! Practica managementul mintii! Culca-te si trezeste-te cufundat in multumire. Iti va schimba ziua. "Umblarea dupa lucrurile firii pamantesti, este moarte, pe cand umblarea dupa lucrurile Duhului este viata si pace" (1 Tesaloniceni 5:18); e) ascunde tot ce iti distrage atentia de la Dumnezeu. Arunca toate materialele murdare la gunoi si daca ai curajul, arunca-ti televizorul la gunoi! f) fa intotdeauna greseli pe partea milei. Philip Yancey scrie: "Ma minunez in fata smereniei lui Dumnezeu care Se coboara pentru a locui in mijlocul creaturilor Sale patate .. arat eu aceeasi atitudine fata de oamenii cu care nu sunt de acord?" g) fii concret si nu recurge la generalitati cand discuti despre credinta ta. Lui Pavel nu i-a fost rusine de Evanghelie (Romani 1:16); nici tie nu trebuie sa-ti fie; h) fii plin de bunatate cu oamenii care te enerveaza. Dumnezeu i-a ales si pe ei! Uneori este mai usor sa fii bun cu necrestinii decat cu crestinii integrii, moralisti. Dar asta te face sa gandesti diferit; i) iarta-i pe cei care te-au ranit. Inmagazinarea urii intarzie vindecarea, asa ca adu-ti ranile inaintea lui Dumnezeu.

vineri, 1 august 2008

Astept sa ma trezesc



Dupa o perioada de o saptamana si jumatate cat am stat plecat, sa vezi minune, sunt inapoi acasa, in fata calculatorului, dormind in mine insumi din nou. Si eu care asteptam sa vin acasa pentru a relua viata cu entuziasm.
Ganditorul din mine doarme. Poetul nu s-a mai trezit de cateva luni. Filozoful are dureri groaznice de cap si prefera sa ramana tacut. Smecherul nu are cum sa sa se arate. EU mai rad la glumele trimise prin vesnic enervantul Yahoo!Messenger (de fapt enervanti sunt aia care il folosesc aiurea) in timp ce ascult niste muzica aiurea... adica ascultam, ca am oprit-o in acest moment. Si bineinteles m-am gandit sa mai vars cate ceva din mine pe minunatul blog.
Cred ca sunt putin (sau mai mult) desprins de realitate si cu cat realizez asta mai bine, cu atat imi e mai greu sa ma leg de lumea care se invarte in jurul meu. Azi, cand am coborat din tren, am mers pe jos pana acasa si orasul mi s-a parut atat de pustiu si dezolant incat am simtit ca locul meu nu e aici, ca nu ma atrage nimic... nu acum.
E derutant sa nu stii ce sa urmaresti. In viata, trebuie sa te concentrezi asupra unui lucru, o tinta, nu sa iti imprastii puterile peste tot si apoi sa nu mai stii cum sa te aduni.
Daca am simtit vreodata ca am nevoie de prieteni, acum a fost acel moment (adica zilele trecute). Trebuie sa mai iesim si noi la un gratar, la un cico, ceva acolo, ca tot n-avem ce face.
De asta e buna si scoala, ca te tine ocupat, te concentrezi asupra ei. dar in vacanta asta imprastiata ce sa faci? Sa te duci la bulgari la mare? La noi la mare? La munte? Prin Europa? Ar fi cateva optiuni, dar sa fim realisti, cat de mult sa stai si plecat?

Si daca imi e prea lene sa urmaresc ceva? Ma gandesc...