vineri, 22 februarie 2008

Un gand

Poetul german Herman Hesse a scris: "Dacă urăsti pe cineva urăsti ceva din lăuntrul lui care se regăseste si la tine. Ceea ce nu se află în noi însine nu ne deranjează".

miercuri, 20 februarie 2008

"Prosti, dar multi!"

Iata o expresie cu 2 fete: "Prosti, dar multi!"
Care sunt fetele? Pai in primul rand pentru ca sunt prosti, ii putem manipula, ceea ce ne convine de minune. In al doile rand, pentru ca sunt multi, daca sunt impotriva noastra am incurcat-o. Deci ramane o singura solutie: sa-i manipulam!! Pe cine? Cum adica, nu vezi lumea oamenii din jurul tau? Pe ei! Cine sa-i manipuleze? Cine e mai destept? Nuuu, ci acela care are mijloacele necesare. Ar putea fi destept, dar totodata prost... ar putea fi la randul lui manipulat.
Si atunci cum ramane cu cei destepti? Nu se lasa manipulati si cad drept prosti, deci nu rezolva nimic. Sau se prefac prosti deci intra in randul prostilor, fiind manipulati. Deci si cei destepti sunt prosti.
Si atunci ce ne facem? Poate reusim sa ramanem indiferenti, neincadrandu-ne in nici o categorie... hmmm... cam greu. Si ne intrebam ce e viata? Pai, cum sa zic, viata nu prea e asa cum ar trebui. Pentru ca omul a fost facut sa fie liber, dar el, ca un "destept" a preferat sa fie robit. Si acum toti traim cu o falsa impresie de libertate, intr-o societate in care suntem mai aserviti ca niciodata.
Te simti liber? Inseamna ca traiesti pe spinarea parintilor sau a altor persoane.
Te simti liber? Stai sa vina toate facturile si toate obligatiile pe care le ai.
Te simti liber? Probabil visezi un vis frumos.
Te simti liber? Esti prea mic pentru a nu te simti asa.
Deci nu esti liber, chiar daca te simti asa...cel putin nu esti liber in raport cu lumea aceasta si nu vei fi niciodata, nici macar dupa moarte.
Esti cu adevarat liber? Asta numai daca esti "cetatean al cerului" (si aici nu ma refer la a fi cu capul in nori, ci la ceea ce spunea apostolul Pavel intr-una din epistolele sale). Dar si aceasta libertate este intr-o oarecare masura irelevanta pe moment, pentru ca acum esti intr-un teritoriu strain, al carui cetatean nu esti, deci nu te vei simti niciodata ca acasa in acest loc.
"Liberte, fraternite, egalite...!" Ha Ha Ha... nici in visele tale cata vreme vor exista oameni "prosti, dar multi!"